Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Giorgos Tserionis "IN BETWEEN"






































ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΕΡΙΩΝΗΣ
In between
(ανάμεσα στην φύση και τον πολιτισμό)
24.9-22.10.2009
http://vimeo.com/11318273

Ο Γιώργος Τσεριώνης μέσα από τα σχέδια του, τα κολάζ, τις κατασκευές και τώρα τις εγκαταστάσεις του, κατακερματίζει εικόνες και σύμβολα. Αντλώντας από μια πλούσια δεξαμενή εικόνων έτοιμων, τυχαίων, τόσο αρχετυπικών όσο και σύγχρονων, κατασκευάζει, στην παρούσα έκθεση, δυο εγκαταστάσεις αντιθετικές και σε αντιδιαστολή μεταξύ τους αλλά και αλληλοσυμπληρωμένες.
Κύρια σύμβολα στη μια η νεκροκεφαλή, η σπείρα και ένα βίντεο που προβάλλει το Βόρειο Σέλας, στην άλλη κλαδιά, διάσπαρτα αντικείμενα (μανιτάρια, μπούκλες μαλλιών, νέον φώτα) και ένα γλυπτό ελάφι. Πως αποκωδικοποιούνται όλα αυτά;

Σκηνή πρώτη

Η νεκροκεφαλή είναι από τα πιο διάσημα σύμβολα στην ιστορία της ζωγραφικής και κυρίως στις νεκρές φύσεις τόσο της Αναγέννησης όσο και του Ρομαντισμού. Είναι η υπενθύμιση του αναπόφευκτου.
Η σπείρα είναι από τα αρχαιότερα και πιο συνηθισμένα σύμβολα σε όλους τους πολιτισμούς και ακριβώς επειδή το χρησιμοποιούσαν στη διακόσμηση ταφικών μνημείων, έχει να κάνει με τον κύκλο της ζωής (γέννηση-ζωή-θάνατος). Επίσης ήταν μια εναλλακτική απεικόνιση του ήλιου, αφού πολλοί λαοί πίστευαν πως ο ήλιος γεννιόταν και πέθαινε κάθε μέρα.
Το Σέλας είναι το φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας στις πολικές περιοχές, αυτή η φωτεινή κουρτίνα, για την οποία κάθε λαός, κάθε φυλή είχε και διαφορετική ερμηνεία, συνήθως υπερβατική.
Οι Σουηδοί πίστευαν πως ήταν αντανακλάσεις από τις δάδες που κρατούσαν οι Λάπωνες ψάχνοντας τους ταράνδους τους. Στη δυτική ακτή της Νορβηγίας οι κάτοικοι πίστευαν πως το Βόρειο Σέλας είναι γριές ανύπαντρες γυναίκες στον ουρανό που χορεύουν κουνώντας τα λευκά μαντίλια τους. Πίστευαν δε πως το Σέλας ερχόταν για να πάρει τις ανύπαντρες γυναίκες που είχαν ήδη γεράσει!
"Αυτή είναι τόσο γριά που θα ΄ρθει να τη πάρει το Σέλας", έλεγαν.

Μια εγκατάσταση λοιπόν που βρίθει σύμβολα της ζωής, του θανάτου, του αέναου και του εφήμερου, που είναι στο μεταξύ εννοιών, ανάμεσα σε σύμβολα της φύσης και της οργανωμένης «πολιτισμένης» κοινωνίας, που «παίζει» με το εσωτερικό και το εξωτερικό(τόσο σε ψυχολογικό-ανθρώπινο επίπεδο όσο και σε κατασκευαστικό) και με το κτιστό και το άκτιστο.






Σκηνή δεύτερη


Το ελάφι είναι ένα από τα πιο σημαντικά σε συμβολισμούς ζώα σχεδόν σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς. Λόγω των κεράτων του που μοιάζουν με δέντρο και επειδή πέφτουν ανά διαστήματα και αλλάζουν, έγινε πολύ συχνό σύμβολο της ζωής που αλλάζει, της αναγέννησης της φύσης και του χρόνου. Στην αρχαία Κίνα ήταν σύμβολο πλούτου. Στην Κέλτικη μυθολογία ήταν οι αγγελιαφόροι μεταξύ των θεών και των ανθρώπων.
Τα μπλεγμένα κλαδιά, οι πόρτες που ορίζουν το χώρο αλλά παράλληλα τον διαλύουν και μας αποπροσανατολίζουν, οι μπούκλες μαλλιών που κρέμονται απ’ τα κλαδιά σαν προσφορές, το μικρό παιδικό παλτό – στέκονται μπροστά μας ως αναμνήσεις, μνήμες της νεότητας και της παροδικότητας της, σε σύγκριση και με την παροδικότητα της ζωής, όπως φαίνεται να είναι το θέμα της πρώτης εγκατάστασης. Ενώ λοιπόν η πρώτη εγκατάσταση μας εισάγει σε περισσότερο πανανθρώπινες έννοιες, η δεύτερη είναι πιο κλειστή στον εαυτό της, ιδιωτικού χαρακτήρα, προσπαθώντας να βρει απαντήσεις στο θέμα της νεανικής ζωής, της παιδικής ηλικίας, κάτι που η πρώτη εγκατάσταση το έχει πετύχει. Είναι πλέον ώριμη, ενήλικας.


Ο Γιώργος Τσεριώνης αποσπά εικόνες, τις αναδιαμορφώνει, τις μεταμορφώνει και τις ανασυνθέτει σε έργα με χαρακτήρα «αχειροποίητο» αλλά ταυτόχρονα με έντονη την ταυτότητα και τα στοιχεία ενός καλλιτέχνη-χειρώνακτα-τεχνίτη. Οι εικόνες του, όταν μετατρέπονται σε τρισδιάστατες κατασκευές ή εγκαταστάσεις, δεν χάνουν τίποτα από τα χαρακτηριστικά των σχεδίων-κολάζ του, ίσα ίσα ενδυναμώνονται νοήματικά και καταφέρνουν να δαμάσουν το χώρο και τους θεατές. Αποσπασματικότητα, κατακερματισμός, έλλειψη συνοχής και ολοκληρωμένης-μονομερούς θέασης ενός αντικειμένου, φευγαλέες εντυπώσεις- όλα τα παραπάνω αποτελούν τόσο την ατμόσφαιρα των έργων του όσο και την ραχοκοκαλιά των κυρίαρχων σκέψεων του καλλιτέχνη και την εντύπωσή του απ’την σύγχρονη εποχή. Τα δυνατά σύμβολα που εμπλέκονται, ολοκληρώνουν τις εγκαταστάσεις του, οι οποίες στέκονται «ανάμεσα» μας, συνομιλώντας μαζί μας για όλα όσα μας απασχολούσαν πάντα και θα εξακολουθούν να μας τραβούν την προσοχή σχετικά με την ύπαρξή μας.


Θοδωρής Μάρκογλου
Ιστορικός της Τέχνης – Επιμελητής Κ.Μ.Σ.Τ.


CHEAP ART
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ΣΤΙΣ 21.00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΕΧΡΙ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009
ΩΡΕΣ 15.00 ΜΕ 21.00 ΔΕΥΤΕΡΑ –ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 12.ΟΟ-16.00
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΚΑΙ Α. ΜΕΤΑΞΑ 25,ΠΛ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ
ΤΗΛ 210 3817517, info@cheapart.gr

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

REMAP 2 ,GROUP SHOW "UNEXPECTED EXPEDITION"











Η έκθεση UNEXPECTED EXPEDITION, σε επιμέλεια του εικαστικού Γιώργου Τσεριώνη αναφέρεται στα όρια και την αντίληψη του χώρου σε σχέση με τη μνήμη, χρησιμοποιώντας τυχαία υλικά κατασκευών ως κύριο μέσο και λειτουργώντας σαν μια σύγχρονη αρχαιολογία. Έτσι, επιχειρείται μια διαφορετική προσέγγιση του χώρου αντιμετωπίζοντας την ήδη υπάρχουσα συναισθηματική βαρύτητα των παλιών αντικειμένων (ερειπίων,αναμνηστικών κλπ) ως φορέων των ορίων του καταγεγραμμένου χώρου και να προσδιορίσει το μυστήριο που τον περιβάλλει. Κατά κάποιο τρόπο οι συμμετέχοντες περιπλανιούνται «μυρίζοντας το παρελθόν» στους χώρους που καταγράφουν, σαν να προσπαθουν να συλλάβουν την ατμοσφαίρα του παρελθόντος, και να αποκωδικοποιήσουν το “Ουράνιο τόξο της βαρύτητας” του συγγραφέα Τόμας Πίντσον.
Αυτό όμως που μένει ως προβληματισμός από την ψευδοαρχαιολογία είναι το γεγονός ότι το «δέος» που προκαλεί το αντικείμενο που ερευνάται παραμένει σημαντικότερο ως αυτονομο εικαστικό έργο. Η παρατήρηση των καλλιτεχνών, όπως κάθε παρατήρηση οποιουδήποτε φαινομένου, γίνεται μέρος του αντικειμένου που παρατηρείται και η σχέση μεταξύ της καταγραφής και της αντίληψης αφορά πάντα μια δύσκολη ισορροπία, όποιες και αν είναι οι προθέσεις των εμπλεκομένων.
Η έκθεση αποτελεί μέρος του Remap2 (www.remap.com) - η διεθνής πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης που τρέχει παράλληλα και σε συνεργασία με την Μπιενάλε της Αθήνας.

The exhibition UNEXPECTED EXPEDITION, curated by the artist Giorgos Tserionis, refers to boundaries and the perception of space in relation to memory, using random construction materials as the main installation objects and acting like a contemporary archaeology. Thus the participating artists attempt a different approach, referring to the area's existing emotional weight of old objects, ruins, memorabilia etc, as vessels of the boundaries of the registered space and as a means to identify the mystery that somehow surrounds it. In a way, the artists wander like «smelling the past» of the area under investigation, try to capture its atmosphere, and to decode writer Thomas Pynchon’ s "Rainbow of gravity".

But what remains as a reflection of this pseudo-archaeology, is the fact that the «aura» of the object under investigation becomes more important and becomes an independent artwork in itself. The observation of phenomena, as the observations of artists, becomes part of the object observed and the relationship between recording and understanding is always about a difficult balance, no matter what the intentions of those involved are.
The exhibition is part of Remap2 (www.remap.com) - the international contemporary art platform that runs parallel and in association with the Athens Biennale.





Artists
Adreas Vousouras,Charalambos Dermatis,Giorgos Georgakopoulos,Dimitris Georgakopoulos,Nikos Kryonidis,Anna Maneta,Dimitris Merantzas,Natassa Poulantza,Giorgos Tserionis.
Καλλιτέχνες
Ανδρέας Βούσουρας, Xαράλαμπος Δερμάτης, Γιώργος Γεωργακόπουλος, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Νίκος Κρυωνίδης, Άννα Μανέτα, Δημήτρης Μεράντζας, Νατάσσα Πουλαντζά, Γιώργος.Τσεριώνης.
Address
47 Iassonos ,Metaxourgeio
Ιάσονος 47 ,Μεταξουργείο
3ος όροφος
3rd floor


Opening date
2/9
Time 17.30
Ωρα 17.30

Contact
tserionisart@yahoo.com
Duration
02.09 - 04.10.2009
Visiting Hours:Wed-Sun,17.30-21.30 pm-Ώρες λειτουργίας:Τετ – Κυρ, 17.30-21.30 μμ

Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

TURBULENT TIMES

THE ART FOUNDATION
OPENING 7-7-2009
DURATION UNTIL7-9-2009
CURATED BY GEORGE GEORGACOPOULOS ,CHARALABOS DERMATIS.
«So, what is time? When I am asked, I know. If I wish to explain it to someone who asks me, I do notknow”. The observation of SaintAugustine the 5th century clarified the conceivable distance that separates clarity of time of organization and thought, from the ambiguity of his definition. Difficult times, a bad moment, beautiful years, tomorrow, yesterday, in the future, in a minute, in a moment. Words and expressions define the meaning of time for each individual as do infinite and unique interpretations. Clarity and ambiguity do not define the framework; but the sentimental coordinates upon which 26 contemporary artists will interpret, define, describe, invent anddisplay time. The viewers in turnwill dedicate their own time so as to comprehend and reflect upon an exhibition where time will leaveits own marks.
«Τι είναιλοιπόν ο χρόνος; Όταν κανείς δεν με ρωτάει, γνωρίζω τι είναι. Αν θελήσω να τον εξηγήσω σε κάποιον που με ρωτάει, δεν γνωρίζω». Η παρατήρηση αυτή του άγιου Αυγουστίνου τον 5ο αιώνα έκανε αντιληπτή την νοητή απόσταση που χωρίζει τησαφήνεια του χρόνου της οργάνωσης και της σκέψης από την ασάφεια του ορισμού του. Δύσκολοι καιροί, άσχημη στιγμή, όμορφα χρόνια, αύριο, χθες, κάποτε, σε ένα λεπτό, μια στιγμή. Εκφράσεις και λέξεις που ορίζουν τον χρόνο για τον καθένα μας εμπεριέχοντας άπειρες ξεχωριστές ερμηνείες. Ησαφήνεια και η ασάφεια δεν ορίζει πραγματικά κάποιο πλαίσιο αλλά τις συναισθηματικές συντεταγμένες πάνω στις οποίες 26 σύγχρονοι καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν, θα ορίσουν ,θα περιγράψουν, θαεπινοήσουν και θα παρουσιάσουν τον χρόνο. Οι θεατές από τη μεριά τους θα αφιερώσουν τον δικό τους χρόνο για να κατανοήσουν και να στοχαστούν σε μία έκθεση που ο χρόνος θα αφήσει τα δικά του σημάδια.
Ελένη Αγγέλου
Κατερίνα Αθανασίου
Μαρία Αντωνάτου
Ανδρέας Βάης
Ινώ Βαρβαρίτη
Νίκος Γιαβρόπουλος
Έλλη Γρίβα
Νάντια Καλαρά
Λεωνίδας Καραμπίνης
Ναταλία-Αικατερίνη Κερκύρα
Νίκος Κόκκαλης
Γιάννης Κονταράτος
Νίκος Κρυωνίδης
Άρης Λυχναράς
Άννα Μανέτα
Έυα Μαραθάκη
Ευσεβία Μιχαηλίδου
Ιωάννα Μύρκα
Αντώνης Παπαδόπουλος
Χρύσανθος Σωτηρόπουλος
Ελεύθερία Σωτηροπούλου
Παύλος Τσάκωνας
Γιώργος Τσεριώνης
Μαρία Τσιμπουρλά
Μαρία Φιλιππακοπούλου
Έφη Φουρίκη

















Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ,ΗΡΑΚΛΕΙΟ, (ΚΡΗΤΗ),ΧΑΜΑΜ(ΑΘΗΝΑ) ΙΟΥΝΙΟΣ,ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ2009. Επιμ.ΛΟΥΙΖΑ ΚΑΡΑΠΙΔΑΚΗ

Η έκθεση παρουσιάστηκε στη Βασιλική Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο Κρήτης (9.06.09-23.06.09) και στο Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα έως 10 Οκτωβρίου.Επιμέλεια Έκθεσης: Λουίζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνηςΗ έκθεση "Ιστορίες Τοπίου: από την παράδοση στην αειφορία" φέρνει στο προσκήνιο σημαντικές πτυχές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που συνδέονται άμεσα με το αγροτικό τοπίο. Μέσα από ένα οδοιπορικό στο χρόνο και στο χώρο, η έκθεση επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τη λειτουργική και αξιακή σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με το τοπίο. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Η. Αγγελή, Δ. Αγγελίδου, Γ. Αυγέρος, Α. Βούσουρας, Στ. Γαβαλάς, Capten, Μ. Γιαννακάκη, Δ. Γκιζίνος, Ει. Γκόνου, Α. Ζολωτάκης, Κ. Κατρακάζου, Ph. Klarsfeld, Κ. Κολημένος, Χ. Κοντοσφύρης, Μ. Κοπανίτσα, Α. Λίτη, Καλ. Μαρούδα, Π. Μητσόπουλος, Ν. Μόσχος, Κ. Μουδάτσος, Α. Παναγιωτίδης, Μ. Παντελιάς, Β. Τάγκαλος, Μ. Σχινά, Δ. Τζάνης, Ε. Τζάτζαλος, Γ. Τσεριώνης, Κ. Τσώλης, Ελ. Χάρου. Φωτογραφία: Β. Βρεττός, Βελ. Βουτσάς, Ν. Καλαρά, Γ. Πετράκης.

Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

ART ATHINA 2009


ART ATHINA 2009(INSTALLATION VIEW,K-ART GALLERY)

Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

A TRIBUTE TO YOUTH











ART ATHINA 2009



21-24 MAY



K-ART GALLERY






A TRIBUTE TO YOUTH (MONUMENT):






WOOD,LEATHER,PLASTER



160X90X60CM



2009

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

BOOKIG στο βιβλίο





BOOKIG στο βιβλίο
η έκθεση-παρέμβαση στο βιβλιοδετείο της Ευαγγελίας Μπίζα και Βασιλικής Βλάχου
στην οδό Καλλιδρομίου 81-83, στα Εξάρχεια
Οι καλλιτέχνες εκκινούν από την απαιτητική διαδικασία της βιβλιοδεσίας, την έννοια του βιβλίου και τη γραφή για την παραγωγή ευαίσθητων έργων. Άξονες, καθρεφτίσματα, πλέγματα σε χαρτί, γραφές-κέντημα με νήματα και απολήξεις, φωτογραφίες με γιρλάντες ονομάτων σε ροή, επιφάνειες διάτρητες από άδηλη γραφή ονείρων, επεμβάσεις σε βιβλία με κοψίματα, επι-θέσεις, διαστρωματώσεις, βιβλιοδετικές προτάσεις, κρυφτό ανάμεσα στις υφές των υλικών και στο φως.
Παράλληλα με τις παρεμβάσεις μέσα στο χώρο του βιβλιοδετείου η έκθεση ολοκληρώνεται με τον ομώνυμο ειδικό συλλεκτικό κατάλογο στον περιορισμένο αριθμό των 50 βιβλίων, ο οποίος περιέχει υπογεγραμμένα και αριθμημένα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση, σε άμεσο διάλογο με τα έργα προς έκθεση μέσα στο χώρο του βιβλιοδετείου.
Συμμετέχουν οι:
Βλάχου Βασιλική, Γκαβαϊσέ Βάσω, Γκέκα Πέννυ, Μπίζα Ευαγγελία,
Οικονομοπούλου Μαρία, Παπακωνσταντίνου Νίνα, Τσεριώνης Γιώργος
Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Α. Αγγελή
Επιμέλεια ειδικού καταλόγου: Ευαγγελία Μπίζα, Μαρία Α.Αγγελή,
Βασιλική Βλάχου
Εγκαίνια: Τρίτη, 3 Μαρτίου 2009 και ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 28 Μαρτίου 2009
Ώρες και ημέρες επίσκεψης: Πέμπτη, Παρασκευή 12:00-19:00, Σάββατο: 10:00-14:00
Τόπος: Καλλιδρομίου 81-83, Εξάρχεια
Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 8254800, 210 5616300

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009