Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΤΑΜΑΤΑ







Του κόσμου τα τάματα Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010, 20:30 Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι)Διάρκεια έκθεσης: 2 – 22 Δεκεμβρίου 2010.



H Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών διοργανώνουν θεματική έκθεση με τίτλο «Του Κόσμου τα Τάματα». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010 στις 20:30. Την επιστημονική ευθύνη της έκθεσης έχει η Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη ενώ την έκθεση επιμελείται η μόνιμη συνεργάτης του Κέντρου Λαογραφίας, Λουίζα Καραπιδάκη.Στην έκθεση παρουσιάζονται τάματα απʼ όλο τον κόσμο, σύγχρονες αφιερωματικές πρακτικές και έργα σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένα από τα τάματα. Τα εκθέματα προέρχονται από τη Συλλογή ταμάτων του Νίκου Παπαγεωργίου, του Μουσείου της Ελληνικής Συλλογής Νομπέλ, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, το Μουσείο Κρεσόφ της Πολωνίας, την 21η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και το Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού.Το τάμα, συνήθης διαδικασία στις θρησκευτικές ιεροτελεστίες πολλών αρχαίων πολιτισμών, παραμένει ακόμα και σήμερα διαδεδομένη αφιερωματική πρακτική. Εκφράζει την ανθρώπινη πεποίθηση ότι αποτελεί έναν από τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων της ζωής και μερικές φορές θεωρείται ζωντανή απόδειξη του θαύματος. Αποτελεί μέσο για την επίτευξη ευεργεσίας του θείου προς τους ανθρώπους και απόδειξη της πίστης και της ευλάβειας του αφιερωτή. Παράλληλα στην έκθεση περιλαμβάνονται δημιουργίες ελλήνων εικαστικών με θέμα «Ευχές και Θαύματα». Τα διαφορετικής σύλληψης έργα των καλλιτεχνών συνομιλούν πρώτα μεταξύ τους και κατόπιν με τον επισκέπτη – θεατή. Ορισμένοι καλλιτέχνες αποστασιοποιούνται από τη λατρευτική διάσταση του θέματος, άλλοι φέρουν ένα έντονο συναισθηματικό φορτίο ή καταθέτουν τα ατομικά τους βιώματα, ενώ μια άλλη ομάδα καλλιτεχνών χρησιμοποιεί φαντασιακά τεχνάσματα για να προσεγγίσει τον πνευματικό πλούτο και τη ψυχολογική διάσταση του θέματος. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των καλλιτεχνών και η αμφιταλάντευσή τους στην απόδοση του θέματος μετατρέπουν την έκθεση σε μια ενδιαφέρουσα αισθητική και θεματική διαδρομή.Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ανδρέας Βούσουρας, Κυβέλη Ζαχαρίου, Αποστόλης Ζολωτάκης, Ιότοφ, Χάρης Κοντοσφύρης, Σπύρος Κρητικός, Αφροδίτη Λίτη, Τάσος Μαντζαβίνος, Καλλιρρόη Μαρούδα, Πάνος Μητσόπουλος, Κωστής Μουδάτσος, Ηλίας Πούλος, Καλλιρρόη Σπυρίδωνος, Μάγδα Ταμμάμ, Ελένη Τζάτζαλος, Γιώργος Τσακίρης, Γιώργος Τσεριώνης, Κώστας Τσώλης, Απόστολος Φανακίδης, Απόστολος Χαντζαράς

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΓΟΥ'ΙΝΙ






















«Το τέλος βρίσκεται μέσ’ στην αρχή κι ωστόσο συνεχίζουμε» λεει κάποιο από τα πρόσωπα του Μπέκετ. Ακόμα και στις πιο δυσοίωνες καταστάσεις, η ζωή είτε ερήμην μας είτε με την συγκατάθεσή μας συναντιέται με τις προσδοκίες μας και ακονίζεται από τα πρόσωπα που μας περιβάλλουν. Στις πιο φωτεινές μας αναμνήσεις, οι σκιές θυμίζουν πάντοτε και σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια την επαλήθευση του χρόνου ως κυκλική διαδικασία και την αδιάκοπα επαληθευόμενη πρόοδο της φθοράς.
Από την αφετηρία ως το τέρμα το μόνο που φαίνεται να χωρίζει το άνθρωπο από τον θάνατο είναι ένα παραπέτασμα ήχων και εικόνων, επικυρώνοντας την διαρροή της ζωής στο χρόνο.


ΤΙΤΛΟΣ "ΓΟΥΙΝΙ"
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 150Χ60Χ60 ΕΚ
ΥΛΙΚΑ ΓΥΨΟΣ,ΞΥΛΟ,ΠΗΛΟΣ,ΚΛΩΣΤΕΣ ,ΣΙΔΕΡΟ ,ΧΑΡΤΙ,ΠΕΡΛΕΣ ,ΚΕΝΤΗΜΑ,ΛΑΔΟΜΠΟΓΙΑ,ΣΥΡΜΑ
ΕΤΟΣ 2010

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΥΧΕΣ











Το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών οργανώνει έκθεση με θέμα τα «λατρευτικά αφιερώματα» στο Μουσείο Κρεσόφ της Πολωνίας (Muzeum Kresów Lubaczowie).Την έκθεση επιμελείται η Λουϊζα Καραπιδάκη, μόνιμη συνεργάτις του Κέντρου Λαογραφίας.Διάρκεια έκθεσης 10 / 10/ 2010 – 20 / 12/ 2010.Η έκθεση περιλαμβάνει τάματα από τη συλλογή του Νίκου Παπαγεωργίου και από το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του Κέντρου Λαογραφίας. Επίσης, στην έκθεση παρουσιάζονται, για πρώτη φορά, τάματα από πολλές μουσειακές συλλογές της Πολωνίας.Παράλληλα, εκθέτουν τα έργα τους σύγχρονοι έλληνες, εμπνευσένοι από τα λατρευτικά αναθήματα, αλλά αποστασιοποιημένοι από τη λατρευτική χροιά του θέματος. Οι ποικίλες εικαστικές γραφές με τις διαφορετικές αφηγηματικές προτάσεις παρουσιάζονται και συνομιλούν με τα εκθέματα και προσδίδουν στην έκθεση μια ενδιαφέρουσα και διαφορετική διάσταση. Εκθέτουν οι καλλιτέχνες:Ανδρέας Βούσουρας,Απόστολος Ζολωτάκης,Χάρης Κοντοσφύρης - Γιώργος Τσακίρης,Τάσος Μαντζαβίνος,Κωστής Μουδάτσος,Αφροδίτη Λίτη,Ελένη Τζάτζαλος,Γιώργος Τσεριώνης,Κώστας Τσώλης,Απόστολος Χαντζαράς.

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑ







Το σχέδιο Σωτηρία


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


Κάθε Τετάρτη έως το τέλος Οκτωβρίου που τελειώνει το Σχέδιο Σωτηρία, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου οι καλλιτέχνες που εργάστηκαν πάνω στο σχέδιο, θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους, τις αφορμές που γέννησαν τα συγκεκριμένα έργα, τις σκέψεις που τα δημιούργησαν.


Την Τετάρτη 29/9 στις 7.30 θα μιλήσουν πάνω στο σχέδιο Σωτηρία οι εξής καλλιτέχνες:

Γεώργιος Τσεριώνης
Μαρία Παπαδημητρίου
Έφη Παπαϊωάννου
Γιάννης Αητινίδης
Βασίλης Κατσιβελάκης
Αθανασία Καραμπελά
Κατερίνα Κονταρίνη



Εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης του κοινού, των ποικίλων δραστηριοτήτων που έχουν προγραμματιστεί, των ομαδικών επισκέψεων ομάδων και σχολείων τo Σχέδιο Σωτηρία θα παρατείνει τη λειτουργία του έως την Κυριακή 31 Οκτωβρίου.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» Λ.ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 152, ΜΕΤΡΟ , Κατεχάκη

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

JOHANNES GENNADIUS AND HIS WORLD

GIORGOS TSERIONIS installation at JOHANNES GENNADIUS
LIBRARY .
Exhibition curator IRIS KRHTIKOY




Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

TRACING INSTABUL

Installation at Sismanoglio Megaro,Instabul ,Turkey,at the exhibition "TRACING INSTABUL"
TITLE:AZIZ INSTABUL,WOOD,PAPER,PAINTED CERAMICS,2010,DIMENCIONS VARIABLE.
The starting point are found images out of our visual culture(a blue table,some painted ceramic dishes,and a text repeating the word “beloved”-reference to the God) that give a classical feel as something recognisable helps us to step into the religious and philoshophical world , the convergence of familiar every habits, often contributing to create different layers of complexity. AZIZ INSTABUL suggest the search of the failed utopia inspired by a famous Turkish song. Intimacy and distance appear to be ever present. The freedom that emanates from them contributes to the strong physical presence seeking the connection with the ’Beloved”.



Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

REFLECTIONS











REFLECTIONS



TAF




Νορμανού 5-Αθήνα,Μοναστηράκι
22.7-5.9.2010
Εγκαίνια: Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010, 20.30


Το είδωλο στον καθρέφτη, η απτή απόδειξη της φιλαυτίας και της κοκεταρίας του καθρεφτιζόμενου ατόμου. Το γεγονός ότι κανείς δε γνωρίζει τη μορφή του αν δεν την δεί στον καθρέφτη μάγευε πάντοτε τον άνθρωπο. Η φευγαλέα αντανάκλαση της εικόνας στο στάσιμο νερό και αργότερα στο γυαλισμένο μέταλλο ή στο χημικά επεξεργασμένο γυαλί γοήτευα πάντοτε τον άνθρωπο. Ακόμα και η παραμόρφωση ή η πρισματική αντανάκλαση των παλιών λούνα παρκ αν τη θεωρήσει κανείς δεδομένη είναι φυσική και αυτονόητη. Το πρόσωπο ως καθρέφτης του εαυτού μας ; Η εικόνα μας στον καθρέφτη ως δείγμα των δυνατοτήτων και βιτρίνα των επιθυμιών μας;

Ο καθρέφτης ως αντικείμενο μαγεύει τον άνθρωπο, ως υλικό μαγεύει τον καλλιτέχνη, ως μεταφορά δίνει τροφή στη σκέψη. Αλλά και ο θεατής μπορεί να δει το οικείο του είδωλο πλαισιωμένο από την υλοποίηση της σκέψης του καλλιτέχνη. Το υλικό δεν είναι πάντοτε αρκετό, το ράσο δεν κάνει τον παπά.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου ποια είναι η πιο όμορφη εικόνα;

10 καλλιτέχνες σχεδιάζουν και υλοποιούν ισάριθμες εγκαταστάσεις στα δωμάτια του Taf προσπαθώντας να οδηγήσουν τον θεατή σε μία νέα ερμηνεία του καθρέφτη και του ειδώλου.

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑ












ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑ
Μνήμη και ασθένεια στον εικαστικό λόγο



Επιμέλεια: Παναγιώτης Σ.Παπαδόπουλος


Η τέχνη μέσα στο νοσοκομείο αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προγράμματα εφαρμογής των εικαστικών τεχνών σε δημόσιους χώρους. Ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο η τέχνη –με διαφόρους τρόπους- έχει εισέλθει στα νοσοκομεία. Όμως η έκθεση στο νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» δεν είναι απλά μια εικαστική παρουσίαση στους ευαίσθητους χώρους ενός νοσοκομείου. Ο χώρος του νοσοκομείου Σωτηρία αποτελεί ένα φορτισμένο ιστορικά χώρο στον οποίο ξετυλίχθηκαν πολλές ιστορίες. Αποτελεί το πρώτο ελληνικό λαϊκό σανατόριο(1903) που δημιουργείται ως αποτέλεσμα της φιλανθρωπικής αντίληψης του 19ου αιώνα. Θα λειτουργήσει, για μισό αιώνα, ως ένας χώρος εγκλεισμού –ακούσιου ή εκούσιου- για τους ασθενείς της φυματίωσης. Υπήρξε, μια χαρακτηριστική περίπτωση ενός ετερότοπου, δηλαδή ένας χώρου στον οποίο η κοινωνία απομόνωνε κάποια ειδική κατηγορία ατόμων που βρισκόταν –κατ’ αυτή- σε μια κατάσταση κρίσης. Την περίοδο της κατοχής η Σωτηρία συνδέεται –για άλλη μια φορά- με την ιστορία του τόπου μέσα από τις εκτελέσεις αγωνιστών και αποδράσεις κρατουμένων.
Ο χώρος αυτός είναι, ταυτόχρονα, μουσειακός αλλά και χώρος κοινωνικός που έχει κάποιο πρακτικό σκοπό ακόμα και σήμερα, αφού λειτουργεί ως ένα γενικό νοσοκομείο. Το κοινό αυτής της έκθεσης δεν είναι μόνο φιλότεχνοι αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς καθώς και το προσωπικό του νοσοκομείου.
Το εικαστικό σχέδιο θα πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα Ιουνίου-Οκτωβρίου 2010 στους χώρους του νοσοκομείου «Η Σωτηρία». Οργανώνεται από την Α.Σ.Κ.Τ, τη διοίκηση και τους συλλόγους εργαζομένων και περιθαλπόμενων της Σωτηρίας.
Πρόκειται για μια θεματική έκθεση –με άξονες την ιστορία του νοσοκομείου- που περιλαμβάνει ζωγραφική- γλυπτική-video art και κατασκευές οι οποίες θα παρουσιαστούν στους υπαίθριους χώρους του νοσοκομείου, στο αμφιθέατρο καθώς και σε ένα νεοκλασικό κτήριο του 1915 που έχει δοθεί γι’αυτόν το σκοπό. Συνδιοργανωτής αυτού του σχεδίου είναι Α.Σ.Κ.Τ της οποίας συμμετέχουν πλήθος διδασκόντων αλλά και φοιτητών της ενώ στα πλαίσια του σχεδίου έχουν συγκροτηθεί ποικίλες ομάδες εργασίας από εικαστικούς.
Στη –σχεδόν- τετράμηνη διάρκεια του γεγονότος θα υπάρξει ένα παράλληλο πρόγραμμα στα πλαίσια του οποίου θα πραγματοποιηθούν διάφορα συνέδρια για την αρχιτεκτονική σημασία του χώρου, εικαστικά events και μουσικές εκδηλώσεις.
Είναι από τις λίγες φορές που ένα εικαστικό γεγονός ανοίγεται με τόση μεγάλη ένταση στην κοινωνία και μάλιστα σε έναν ευαίσθητο χώρο όπως είναι αυτός ενός νοσοκομείου.


Συμμετέχουν οι
καλλιτέχνες


Αγαθοπούλου Άρτεμις
Αγοργιανίτη Αθηνά
Αδάμης Μιχάλης
Αητινίδης Γιάννης
Αθανασίου Κατερίνα
Αλεξανδρίδου Σοφία
Αλιγιζάκη Μαριλένα
Αναστασιάδου Ράνια
Ανδρέου Κώστας.
Αντωνόπουλος Άγγελος
Αρβανίτης Zαχαρίας
Αριστοτέλους Μαρία
Αργυρού Μιχάλης
Αυγητίδου Αγγελική

Βαλαβανίδης Γιάννης
Βαλσαμάκη Χρύσα
Βαρβέρη Έρση
Βικεντίου Τέλλος
Βλασταράς Βασίλης
Βλασταράς Φάνης
Βλατή Πολυάννα
Βούτος Χαράλαμπος
Βρεττός Καίσαρας

Γαβριήλ Παρασκευή
Γαΐτης Γιάννης
Γιαννακοπούλου Εύα
Γκουτζιούλη Κατερίνα

Γλύκα Μαρία
Γούλα Ευαγγελία,
Γρηγοριάδου Σοφία

Δασκαλάκης-Λαιμός Εμμανουήλ
Δημακοπούλου Τζίνα
Δημοπούλου Κρήνη
Δημοπούλου Δήμητρα
Δημητρέας Βαγγέλης
Δίγκα κλεοπάτρα
Δουργουνάκη Χρύσα

Ευαγγελίδου Όλγα
Ευσταθιάδη Αναστασία
Ευθυμίου Τζίμμης

Hλίας Χρήστος

Θεοδωρακάτου Μικαέλα
Θεοφίλης Χρήστος
Θεοδωρόπουλος Άγγελος
Iglesias Barrios Noemi.
Ιγγλέση Μάριον
Ιωάννου Σταύρος

Καββαδία Μαριάννα
Κακλαμάνος αλέξανδρος
Καλλέ Φωτεινή
Καραθάνου μαρία
Κατζουράκης Κυριάκος
Κατσιβελάκης Βασίλης
Καραμπελά Αθανασία
Καρβούνη Βικτωρία
Κάτκόβα Γιελένα Ανατολίεβνα
Kόγκα Ανθούλα-
Κελαϊδής Βασίλης
Κεσσανλής Νίκος
Κιουπκιολής Αλέξανδρος
Kιουρτσόγλου Λευτέρης
Κλιάφα - Σάκκουλα Πέγκυ
Κονδύλη Μίνα
Κονταρίνη Κατερίνα
Κοτσώνη Ελσα
Κουνέλης Γιάννης
Κράλλης Άγγελος
ΚροντήρηΑφροδίτη
Κύρκου Ευδοκία
Κωστής (Τριανταφύλλου)

Λιουδάκης Βαγγέλης
Λαλές Κώστας
Λουκίδης Λουκάς

Μάνθου Βερινία
Mark Rilène
Μήλιος Γιώργος
Μιχαλακοπούλου Αντιγόνη
Μπερούτσος Θανάσης
Μπορουτζή Στέλλα
Μπότσογλου Χρόνης
Μπουρίτη Αιμιλία
Μυλωνάκης Γιάννης


Νεοφύτου Γιάννα
Νησιρίου Δέσποινα
Νικολαΐδης Ανδρέας
Νικηφορακη Μαρια.

Ξανθοπούλου Μυρτώ

ομάδα Δημιουργικής Κίνησης

Παπαζήση Κατερίνα
Παπαγεωργίου Βασίλης
Πασχαλίδου Κατερίνα
Παπαδημητρίου Μαρία
Πατερίμου Νότα
Παπαϊωάννου Έφη
Παπανικολάου ΠειρουνίδουΕλένη Πέτροβα Μαργαρίτα Πλαχούρηs Απόστολος
Πολίτη Δήμητρα
Πολυχρονιάδης Ηλίας
Πράσινος Μάριος
Πρίφτη Ελένη

Ρενιέρη Ευη
Ρεντούμης Δημήτρης

Σαραντοπούλου Αλέξια
Σαρματζή Μαρίνα
Σεβαστάκης Δημήτρης
Σιάμκουρη Μάγδα,
Σινιόρογλου Ιωάννης
sitorengo andreas
Σκαλκώτος Δημήτριος
Σκανδάλη Δήμητρα
Σουμή Ελένη
Σπανού Χριστίνα
Σπηλιώπουλος Μάριος
Σταθά Αγγελική
Σταθόπουλος Νίκος
Στρατηγού Μαργαρίτα

Τζελεπάκη Μαρία-Τερέζα
Τηλιγάδης Κων/νος
Τσαλαματά Βασιλική
Τσακουμάκου Χριστίνα-Νίκη
Τσεριώνης Γεώργιος
Τσιαντζής Δημήτρης

Χακίμ Ντόρις
Χαραλαμπόπουλος,Σπύρος
Κλείτορας]
Χαραλάμπους Πάνος
Χαρονίτου Αριστέα
Χατζηκωσταντής Νίκος
Χατζησάββα Ερατώ
Χειμωνίδης Στέλιος
Christoforou John
Διάρκεια έκθεσης: Από Παρασκευή 18 Ιουνίου μέχρι την
Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Ώρες Λειτουργίας:
Τρίτη - Παρασκευή: 11:00 - 14:00 & 19:00 - 22:00
Σάββατο - Κυριακή: 11:00 - 14:00


Σωτηρία: Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος ΑθηνώνΔιεύθυνση, Μεσογείων 152, πληροφορίες, τηλ,7751489-747

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

ΕΡΥΣΙΧΘΩΝ- ΣΥΓΧΡΟΝΗ ANAΓΝΩΣΗ TOY ΜΥΘΟΥ





Ερυσίχθων, σύγχρονη ανάγνωση του μύθου.


















Αθήνα (14-18 Μαϊου) στο πλαίσιο της Νύχτας και Ημέρας των Μουσείων

Ελευσίνα (5 Ιουλίου έως 3 Οκτωβρίου)

ΟργάνωσηΚέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επιστημονική επιμέλεια: Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Επιμέλεια έκθεσης:Λουϊζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης, μόνιμη συνεργάτις του Κέντρου Λαογραφίας.

Με την υποστήριξη του Δικτύου Μουσείων του Κέντρου των Αθηνών και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας


Η έκθεση «Ερυσίχθων: Σύγχρονη ανάγνωση του μύθου» θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Κανελλόπουλου στην Ελευσίνα (Ιούλιος - Οκτώβριος). Η έκθεση θα προπαρουσιαστεί και στις 14-18 Μαΐου ((από τη νύχτα Μουσείων έως τη μέρα Μουσείων), όταν έργα καλλιτεχνών θα φιλοξενηθούν από το Δίκτυο των μουσείων (20 Μουσεία) του ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, την Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου.Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αφροδίτη Λίτη, Παναγιώτης Τέτσης, Σπύρος Κρητικός, Αποστόλης Ζολωτάκης, Θανάσης Μπερούτσος, Τάσος Μαντζαβίνος, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Ανδρέας Λόλης, Ειρήνη Γκόνου, Μίλτος Παντελιάς, Καλλιρρόη Σπυρίδωνος, Χρύσα Βέργη, Μαρία Γιαννακάκη, Καλλιρρόη Μαρούδα, Γιώργος Τσεριώνης, Κωνσταντίνα Κατρακάζου, Στέφανος Ζαννής, Κατερίνα Χαριάτη Σισμάνη, Βένια Μπεχράκη, Μάγδα Ταμμάμ, Χάρης Κοντοσφύρης, Ελένη Τζάτζαλος, Χρήστος ΧαρίσηςΣκίτσο: ΚουντούρηςVideo: Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, Σαββίνα Πατρικίου, Γρηγόρης Μαρκάτος, Ιωάννα Ράλη Πέτρος ΒρέληςΚεραμεικό: Katharina Bolesch.


ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ Συνήθως λέμε ότι «η φύση τιμωρεί». Όμως η φύση δεν έχει συναισθήματα για να θυμώνει και να τιμωρεί. Αυτό που φαίνεται σε μας σαν τιμωρία είναι η αντίδραση που προκαλούν οι ενέργειές μας, όταν διαταράσσουν την ισορροπία των στοιχείων της. Οι παρεμβάσεις του ανθρώπου, όταν αυτές κατευθύνονται από την πλεονεξία, την αδηφαγία και την απερισκεψία είναι επικίνδυνες, είτε πρόκειται για την καταστροφή ενός δάσους ή ενός αλσυλίου, είτε για την μόλυνση της ατμόσφαιρας, των ποταμών και των θαλασσών.Ο πρωτόγονος άνθρωπος, αντιμέτωπος με τα στοιχεία της φύσης τα θεοποίησε και απέδιδε σʼ αυτά τιμές για να τα εξευμενίσει. Όσο οι γνώσεις του για το φυσικό του περιβάλλον αυξάνονταν ανακάλυπτε πως έπρεπε να το προστατεύσει για να είναι φιλικό μαζί του. Έτσι ζωτικά στοιχεία για την επιβίωσή του αφιέρωνε σε θεότητες, που λάτρευε με εκδηλώσεις και προστάτευε με την απόδοση ιερότητας. Έτσι δάση και άλση αφιερώνονταν σε θεότητες, τα δένδρα είχαν ψυχή, που τα προστάτευε (Δρυάδες, Αμαδρυάδες, Δενδρίτες θεούς), οι πηγές, τα ποτάμια, οι λίμνες είχαν τις νεράιδες, τις νύμφες, τις λάμιες που απέτρεπαν τον επίδοξο πλεονέκτη να επωφεληθεί, υπονομεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών. Ο μύθος του Θεσσαλού Ερυσίχθονα, που διασώζει στον ύμνο στη Δήμητρα ο ποιητής Καλλίμαχος, δείχνει πως οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν αντιληφθεί ότι ο άνθρωπος απέναντι στην φύση πρέπει να είναι προσεκτικός και ευσεβής, γιατί θα υποστεί αργά ή γρήγορα τις συνέπειες των δικών του ενεργειών, αφού είναι αλληλένδετη με τον κύκλο της ζωής του. Ο Ερυσίχθων ήταν ένας πλεονέκτης, βέβηλος και ασεβής άνθρωπος. Μία μέρα βάλθηκε να κόψει ένα ιερό δένδρο της Δήμητρας. Παρά τις παρακλήσεις και τις προειδοποιήσεις της νύμφης που το κατοικούσε, αυτός αποτελείωσε το δέντρο. Για τιμωρία του η Δήμητρα του έστειλε ακόρεστη πείνα που δεν ικανοποιούνταν με τίποτα. Έφαγε ό,τι είχε και δεν είχε, ξόδεψε όλα του τα πλούτη για να αγοράσει όλα τα αγαθά της και να τα φάει. Πούλησε την ίδια του την κόρη, την μάγισσα Μήστρα, για να αγοράσει τροφή. Τέλος έφαγε και τα ίδια του τα μέλη και πέθανε, χωρίς ποτέ να ικανοποιήσει την πείνα του. Ο μύθος συμβολίζει την αδηφαγία, την αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, που χωρίς μέτρο καταναλώνει ακόρεστα και πάνω από τις φυσιολογικές του ανάγκες, στερώντας το μέλλον των παιδιών του και όλων των ζωντανών της φύσεως - τις μορφές των οποίων παίρνει διαδοχικά η κόρη του - και τελικά τρώει τις ίδιες τις σάρκες του και οδηγείται στον αφανισμό.

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

PLASTIC CHAIR PROJECT









GIORGOS
TSERIONIS

"CHAIR FOR THE UTOPIA SEARCHER"




Ζυγίζει περίπου 2,5 κιλά.
Δεν πιάνει χώρο αφού στοκάρεται.
Είναι αδιάβροχη, φτηνή, ελαφριά, μεταφερόμενη.
Tην συναντάς στα πιο απίθανα μέρη του κόσμου.
Ενώ λέγεται πως έχει απαγορευτεί σε δημόσιους χώρους στη Βέρνη και την Μπρατισλάβα…

Για το κατάστημα ding η παρεξηγημένη monobloc καρέκλα, γίνεται ένα λευκό χαρτί για δημιουργία, ένα χρηστικό αντικείμενο προς διερεύνηση.

20 δημιουργοί από το χώρο του design, των εικαστικών τεχνών, της διαφήμισης, αλλά και κάποιοι που το επάγγελμά τους δεν συνδέεται απαραίτητα με το σχεδιασμό, τολμούν να αγγίξουν την πιο διάσημη καρέκλα του πλανήτη και παίξουν μαζί της. Μοναδική προϋπόθεση, να παραμείνει ένα χρηστικό αντικείμενο, καρέκλα ή όχι, δεν έχει σημασία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 2-6-10,19.00
ΝΤΙΝΚ
ΣΟΦ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 21 ,ΧΑΛΑΝΔΡΙ,210 6592256

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

GIORGOS TSERIONIS LECTURE ABOUT "WUNDERKAMMER"








Με αφομή την έκθεση του Α.Αντωνόπουλου "Wunderkammer" στο T.A.F ο εικαστικός Γιώργος Τσεριώνης θα δόσει ομιλία την Πέμπτη 29/4 στις 20.30 με τίτλο "Wunderkammer απο την ανάγκη στο αισθήτικο κίνημα" .Στην ομιλία-προβολή θα παρουσιαστεί μια ιστορική αναδρομή στην έννοια του Wunderkammer (Cabinet of curiosities) ,την Αρχειοθέτηση και την ανάγκη δημιουργίας των Μουσείων . Παράλληλα θα παρουσιαστούν και παραδείγματα συγχρόνων Ελλήνων και Ξένων εικαστικών που χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες μορφές γνώσης και πρακτικές στο έργο τους. Θα ακολουθήσει συνομιλία με το κοινό.

The Art Foundation t/f 210 3238 757
Νορμανού 5, 105 55 Αθήνα Μοναστηράκι / 5 Normanou str. 105 55 Athens, Monastiraki info@theartfoundation.gr

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

«Εν-γραφή»




«Εν-γραφή» Έκθεση εικαστικών με θέμα τη Γραφή

H Ελληνοαμερικανική Ένωση εγκαινιάζει το εκθεσιακό της πρόγραμμα για το 2010 με την ομαδική έκθεση εικαστικών «Εν-γραφή» σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Ίριδας Κρητικού. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010 στις 20:30.Η γραφή έλκει την καταγωγή της από την ζωγραφική. Οι πρώτες απόπειρες γραφής υπήρξαν τα εικονογράμματα, οπτικά σύμβολα που αναπαριστούσαν την εικόνα ενός αντικειμένου. Η αιγυπτιακή γραφή αντιπροσωπεύει τον πιο σύνθετο τρόπο σχεδιασμού «λέξεων» συνδυάζοντας ζωγραφικές αναπαραστάσεις προσώπων, πραγμάτων και συμβόλων. Άλλα παραδείγματα γραφών όπου μορφές, σύμβολα και λέξεις αναμειγνύονται με μοναδικό τρόπο είναι τα κινέζικα ιδεογράμματα, οι αραβικές επιγραφές από το Κοράνι ή τα εικονογραφημένα μεσαιωνικά χειρόγραφα. Πολλοί μοντέρνοι και σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες ξεκίνησαν να πειραματίζονται με τη χρήση της γραφής στο έργο τους χρησιμοποιώντας αρχικά γράμματα ή λέξεις και στη συνέχεια αποσπάσματα ή ακόμα και ολόκληρα χειρόγραφα, βιβλία, εφημερίδες, ταχυδρομικά γράμματα, μουσικές παρτιτούρες.Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης εξερευνούν τη γραφή ως ιστορία, τη σχέση χαρτιού και γραφής, τη γραφή ως αυτοτέλεια, τους ρυθμούς των σημείων γραφής, τη γραφή και το κείμενο ως εικόνα, μέσα από την επανάληψη και τη διάταξη των γραμμών στο χώρο του χαρτιού, τη γραφή ως κώδικα, τη γραφή ως μουσική, τη γραφή ως ύφανση, τη γραφή ως εικαστική και συμβολική χειρονομία, τη γραφή ως ζωγραφική, τη γραφή ως ενίσχυση της μνήμης, τη γραφή ως οντότητα άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάγνωση-αποκρυπτογράφηση και με τον αναγνώστη, τη γραφή ως ηχηρό ή άηχο ήχο, τη γραφή ως μη-γραφή. Αγραφιώτης Δημοσθένης, Αποστολίδου Κατερίνα, Αργιανάς Αθανάσιος, Βαλαωρίτης Νάνος, Βέττα Νανά, Γκέκα Πέννυ, Γκόνου Ειρήνη, Ζέρβας Σταμάτης, Ζιώγας Γιάννης, Ζουρούδης Δημήτρης, Καραγεώργη Τίνα, Καραγιάννη Ελένη, Κεραμέα Ζωή, Μπουρνιάς Γιάννης, Ξενάκης Κωνσταντίνος, Ξένος Γιώργος, Ξένου Βάνα, Ξόνογλου Δημήτρης, Οικονομοπούλου Μαρία, Παπαδημητρίου Έλενα, Παπαδόπουλος Γιάννης, Παπανικολοπούλου Μαγδαληνή, Πεντζίκης Νίκος-Γαβριήλ, Σκουρογιάννης Δημήτρης, Σπηλιόπουλος Μάριος, Τσεριώνης Γιώργος, Φανουράκη Λίνα, Φέξης Φίλιππος, Χαλυβοπούλου Έφη, Χατζηαργυρού Έρση, Χρύσα, Ψυχοπαίδης ΓιάννηςΣτη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις για τη γραφολογία, τη χρήση της γραφής στην ιστορία της τέχνης, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές αλλά και θεατρική παράσταση. Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010, 20:30 Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι)3 Φεβρουαρίου - 9 Μαρτίου 2010 ,Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 21:00 Σάββατο: 10:30 – 14:30, Κυριακή κλειστάΕίσοδος ελεύθερηΓιώργος Μπανιώκος (210 3680071), Λίλα Μανιώτη (210 3680047) www.hau.gr/culture